Att skifta fokus...

10.07.2023

Idag lyssnade jag på Camilla Läckbergs sommarprat och blir oerhört ledsen över hur många kvinnor som kommer känna igen sig i hennes berättelse. Att hon och många med henne bantat hela sitt liv då att vara smal är det enda rätta idealet och att kurvor är något fult. Så för att återigen koppla detta inlägg till tidigare inlägg- att vilja gå ner i vikt är ok. Idag vet vi att en ohälsosam vikt är just ohälsosam. För mig har den inget med utseendet att göra eller storleken på kläderna utan med hälsan. Så precis som Camilla säger i slutet av sitt sommarprat önskar jag att vi alla skiftar fokus och fokuserar på rätt saker. Att äta för hälsans skull, träna för hälsans skull. Mat ska vara god, den ska vara hälsosam men att äta ohälsosamt ibland är inte farligt. Vi ska äta för att kunna leva, träna, jobba, leka m.m. Mat ska ge oss bränsle och energi. 

Om du väljer att gå på ett kostschema för att gå ner i vikt då din vikt är ohälsosam så är det ingen diet. Du kommer få lära dig hur du kan äta och du kommer inte behöva gå hungrig för tvärtemot det många tror så äter vi ofta för lite och ensidigt när vi försöker "banta" det innebär att vi blir hungriga och efter en kort tid "trillar" vi dit och frossar i onyttig mat och ger upp. "jag har ju redan förstört den här dagen så jag kan lika gärna fortsätta äta". Hur många av hos har inte tänkt den tanken och gett upp. Detta ska inte och kommer inte ske om du får äta dig mätt och belåten. 

Vid en viktnedgång hos mig är mitt mål att klienten kommer till insikt med att maten ska ge bränsle och energi. Att kunna äta hälsosamt 80% av tiden med en go känsla av att 20% han jag äta mindre nyttigt och sedan gå tillbaka till mina 80%, inget blir förstört av det och man behöver inte känna att man har frossat och ge upp. 

När det gäller träningen så är det precis som jag skrev tidigare inte en stor del i vår metabolism utan träningen ska göra dig stark - bygga muskler och ge hjärta och lungor motion så de mår bra. Allt för att det är det bästa vi kan ge våra kroppar då vi är skapta för rörelse. Inte heller träning ska ge stress av ett missat träningspass - kroppen står inte och faller med ett missat pass men att få till en bra rutin kring kost och träning vinner alla på och känslan av att lämna gymmet efter ett träningspass där man ätit bra innan och har energi för att lyft tungt och går därifrån och känner - Jävlar i mig vad stark jag är! Den känslan är oslagbar då är det lätt att gå hem och ge kroppen ännu mer bra bränsle!

Att nyss tränat med en klient som har börjat skifta fokus är helt underbart 😍 Och jag önskar fler kvinnor vågar äga på gymmet och få känna känslan av att vara stark 💪🏽

/Tina