Att åldras och ha en bra balans

25.04.2024

Jag pratar ju mycket om balans

Och för det mesta menar jag balans mellan kost och träning, balans i att äta hälsosamt men med guldkant. Att njuta av livet på olika sätt men just i det här fallet  menar jag just balans - att ha en bra motorisk balans. Jag delade den här videon på min Instagram för den är ganska talande för hur bra det är att ha en bra balans. Att vi fortsätter röra oss, träna styrketräning och träna balansen även när vi blir äldre och om du inte gjort det tidigare så bör du börja nu.

Lite snabba om balans:

Att träna balans när du blir äldre är väldigt viktigt av flera anledningar:

  1. Förebygga fall: En god balans minskar risken för att falla, vilket är en av de vanligaste orsakerna till skador och frakturer hos äldre. Genom att träna balans förbättrar du din förmåga att reagera snabbt och korrekt om du tappar balansen.

  2. Behålla självständighet: Genom att ha god balans kan äldre människor fortsätta att utföra vardagliga aktiviteter som att gå, stå, klä sig och duscha utan att behöva hjälp.

  3. Förbättra kroppshållning och koordination: Balansträning hjälper till att förbättra din kroppshållning och koordination, vilket gör det lättare att röra sig smidigt och undvika skador.

  4. Stärka muskler och skelett: Många balansträningsövningar kräver att du använder muskler runt benen, ryggen och kärnan, vilket hjälper till att stärka dessa muskler och stödja dina leder och ben.

  5. Förbättra självförtroende: Genom att känna dig säkrare på din balans och förmåga att undvika fall, ökar ditt självförtroende och din livskvalitet.

Sammanfattningsvis är balansträning en viktig del av ett hälsosamt åldrande, och den kan ha många positiva effekter på din fysiska och mentala hälsa.

Texten på bilden nedanför är ganska tydlig i vad du behöver göra för att kunna njuta av ditt åldrande på bästa sätt 💗

/Tina🦋