Apropå mitt inlägg om metabolism och träning

09.07.2023

Tidigare idag gjorde jag ett inlägg om människans metabolism - ämnesomsättning. Där beskrev jag de olika delarna som ingår: BMR, NEAT, TEF och EAT. Varför jag valde att vara tydlig med detta är för att många människor, framförallt kvinnor tränar för att "unna" sig att äta och tränar för att gå ner i vikt. Det många missar är att träningen och förbränningen som sker i träningspasset är en ytterst liten del i vår förbränning. Därför behöver vi fokusera på rätt saker.

Vill man gå ner i vikt så börjar man i köket och då menar jag inte att man ska gå på en diet med så lite kalorier som möjligt utan att man ska se till att man ligger på ett kaloriunderskott - det innebär inte att du ska äta mindre mat utan färre kalorier. För övrigt ser du till att din NEAT ökar, det innebär att du börjar röra på dig mer i vardagen. Äter du rätt med tillräckligt med energi så kommer du också orka röra på dig mer i vardagen. När di sedan kommer till gymmet så fokuserar du INTE på hur många kalorier du förbränt utan hur mycket du kunnat prestera på passet. 

Fler reps än tidigare

Tyngre vikt än tidigare

Bättre utförande än tidigare

En svårare övning än tidigare

Fokusera på RÄTT saker 

Det enda du har aktivitets klockan till är att ha koll på vilan mellan seten och längden på passet!

Andra delar som är viktiga i hur mycket och snabbt man går ner i vikt är sömn, stress och återhämtning men det tar i i ett annat inlägg.

Hoppas detta ger lite klarhet i var du ska börja, vill du ha hjälp är det bara att höra av dig för en kostnadsfri konsultation.

/Tina