Vad hindrar dig från att styrketräna?

22.09.2023

De flesta vet ju att styrketräning är bra för oss...

Men kanske inte vet HUR bra förens ni läst det här inlägget. Ändå är det en majoritet av befolkningen som inte styrketränar eller tränar överhuvud taget.... Vi vet att dricka och godis inte är bra för oss ändå är det vad vi äter och köper mest av. Med andra ord är vad vi vet inte samma sak som vad vi gör. 

Mina egna observationer och input från människor i min omgivning ser ut ungefär så här:

 1. Det tar för mycket tid
 2. Det är tråkigt
 3. Det är dyrt
 4. Komplicerat, jag vet inte vad eller hur jag ska göra
 5. Trivs inte och är obekväm på ett gym
 6. Skaderisk
 7. Jag är för gammal, otränad, eller styrketräning är inget för mig
 8. Stressigt att gå till gym eller hinna träna hemma

Så vad finns det för lösningar på detta så du kan se fördelarna med styrketräning? för ja, det tar tid och ibland är det tråkigt och kan vara slitigt för kroppen och ett gymkort kostar pengar - men det är ingen tvekan om att det är en investering som är VÄRT DET!

Det tar för mycket tid

Om du är helt ny med styrketräning så är det rimligt att börja med 2 pass/vecka på ca 60 minuter inkl. uppvärmning. Är du mer van så kan 3 pass vara lagom. Själv tränar jag 3-4 pass/ veckan det räcker gott och väl för att hålla mig stark och utvecklas i min träning. Med ev. resor till och från gymmet så kan vi lägga på 1 timme till/vecka. 

Så 2-3 timmar/ vecka. Om du nu tar upp telefonen och tittar på hur mycket tid du lägger på sociala medier på en vecka så är jag ganska säker på att det är mer än 3 timmar/vecka och om du även lägger till tiden du lägger på Netflix och och annat tv tittande så  FINNS det tid att träna, det är fråga om prioriteringar. Sedan finns det såklart tider i livet då det är mer hektiskt där det finns mindre tid - det är fine men jag tror ändå att de flesta av oss kan omprioritera för att lösgöra tid för träning ändå och sänka kraven. Det behöver inte vara ALLT ELLER INGET utan du kanske kan korta ner passen och ändå få till trän ingen när livet är hektiskt.

Så här kommer några tips för att få tiden att räcka till:

 • Mer är inte alltid bättre. 2 pass/vecka är väldigt bra och kan ge väldigt bra resultat. Var nöjd med det.
 • Om du vill träna på gym, välj ett nära hemmet/jobbet/skolan så du kan ta det på vägen (se till att ha med ett bra mellanmål att ta till efter passet) då spar du tid och risken är inte att fastna hemma med tvätten eller i soffan.
 • Ha en plan så du vet vad du ska göra. Att planlöst vandra omkring bland maskiner och vikt stänger är slöseri med tid - se till att du har ett program anpassat efter dig så du vet vad och hur du ska göra.
 • När du tärnar - träna! sitt inte och skrolla på mobilen flera minuter mellan varje set. Sätt en timer på setvila och se dig omkring  vad andra tränar för kul - låt dig inspireras! Flygplansläge på telefonen så du inte blir störd.
 • Samma disciplin om du tärnar hemma. Stäng in dig så du inte blir störd eller distraheras av tv:n - fokusera!

Det är tråkigt...

Alla tycker inte styrketräning är kul. Jag har alltid gillat träning men inte varit regelbunden på gym förens de senare åren. Att jag blev mer regelbunden berodde på att jag snabbt märkte skillnad på hur jag mådde när jag styrketränade, jag SÅG och KÄNDE att jag fick resultat så jag fortsatte och nu kan jag inte vara utan min träning. Visst jag har inte motivation varje gång det går upp och ner som för alla andra men jag VET hur gått det gör för  mig så jag tar mig tid och går till gymmet även när jag inte känner för det. Dock försöker jag lyssna på kroppen om det är vila jag behöver eller om jag bara är bekväm och vill slänga mig i soffan. 

Men det jag vill att du gör är att du provar och ger det tid för resultat och rutin kommer inte över en natt utan det tar lite tid. Ge dig själv 3 månader där du styrketränar minst 2 gånger i veckan. Om du fortfarne inte tycker styrketräning är kul trots att du på 3 månader kommer känna och se resultat så kanske du ska se över om du kan hitta en annan träningsform. 

Så blir det roligt att styrketräna:

 • Träna tillsammans med någon (tar dock förmodligen lite längre tid då) det är kul särskilt om man är på ungefär samma nivå.
 • Återigen - ha en träningsplan så du känner dig trygg. Se till att  det finns en tanke om utveckling så du får nöjet att se att du blir starkare.
 • Underskatta inte bra musik, snygga träningskläder, bastu efteråt - små saker som kan göra allt runt träning roligare. 
 • Fira dina träningspass med små belöningar! en blombukett efter 5 pass, en brunch med vänner efter 10 pass osv. 
 • Tänk inte så mycket på det. Är du vuxen gör du massa saker som inte är så kul men resultatet gör det värt det. Fundera inte så mycket - bara GÖR!

Det är dyrt...

Som samhället ser ut nu med höjda räntor, inflation och dyrare matpriser kan det vara svårt att se att det är rätt att prioritera styrketräning. Ibland är ekonomin så ansträngd att det bara räcker till det absolut nödvändigaste men det finns alternativ och anpassningar man kan göra för att få råd och kunna prioritera sin hälsa även i dessa tider. Allt är bättre än att göra ingenting.

Att ha ett gymkort eller vikter för att styrketräna hemma är i min värd den bästa investeringen du kan göra för dig själv. Det är min prioritering och jag vill att det även ska vara din. Det förebygger med all sannolikhet sjukdomar och skador = minskad risk för sjukskrivning som kostar dig pengar. Jag ser styrketräning som en hälsoförsäkring.

Så får du råd med styrketräning:

 • Se över dina prenumerationer av magasin, tidningar, streamingtjänster. Här rullar det ofta pengar och man glömmer lätt hur mycket man faktiskt betalar för det varje månad. 
 • Äta ute; luncher, fika, middagar. Kostar mycket pengar och dessutom är det ofta väldigt energirik mat. Så matlåda istället för att äta ute och kaffe på termosmugg hemifrån istället för take-away.
 • Kläder - behöver du verkligen senaste modet?
 • Icke nödvändiga saker till hemmet
 • Andra matval som är billigare.
 • Om du inte har råd med gymkort - investera i ett bra redskap för att kunna träna hemma.
 • Anlita PT-online istället för fysisk PT på gym.

Det är komplicerat...

Det förstår jag! Hur ska man veta vad man ska göra om man inte gjort det innan? Dessutom - är det rätt, får jag de resultat jag vill ha? Ta hjälp av någon hos mig finns det flera alternativ med olika prisklasser. 

Så här blir det enklare att styrketräna:

 • Många gym har PT (även här i Bengtsfors) Be om en konsultation och se om ni klickar. Köp 10 timmar - du kommer lära dig massor och vara redo att stå på egna ben efter dessa timmar. Här kan du se vilka paket jag erbjuder och vad du får för det du betalar: Personlig Träning
 • Anlita PT-online. Gör du det via mig och bor i Bengtsfors ingår en PT-timme för att se över din teknik fysiskt på Träningsstället. Här hittar du mer information om det: Online coaching
 • Det finns program på internet - ibland för en liten kostnad. Inte alltid individanpassat men kan vara en bra start men kräver att du lägger ner tid på att läsa in dig på programmet och se filmer för att lära dig teknik osv. 

Jag trivs inte på gym...

I början var jag också lite obekväm och tränade mycket hemma för att känna mig trygg i övningarna. Jag har dock en fördel i all annan träning jag gjort i livet så tekniken var inte det svåraste för mig - vi är dock alla olika och har olika erfarenhet. Idag är gymmet mitt "happy place"

Så här kan du känna dig bekvämare på gymmet:

 • Be personalen visa dig runt! På träningsstället i Bengtsfors ingår en rundvandring när du köper kort! 
 • Träna tillsammans med någon som är trygg där - en vän/partner eller PT
 • Se till att du vet vad du ska göra när du går dit - ha ett träningsprogram redo så slipper du tveka eller fundera när du är på plats.

Skaderisken är för stor...

Jag skulle säga att skaderisken är större med att INTE styrketräna... Absolut kan du skada dig på gymmet, det har jag gjort och kommer säkert göra det igen men jag lär mig och vet vad jag ska göra och hur jag ska göra för att undvika skador. Det finns så många andra vinster med styrketräning som väger tyngre än en ev. skada du kan få av styrketräning.

Så här kan du undvika skador:

 • Gå inte ut för hårt i början. Är du nybörjare ska du inte träna för ofta eller med för tunga vikter. Som nybörjare bygger du muskler hyfsat snabbt men det tar längre tid för senor och ligament att hänga med. Så succesiv överbelastning, volym och intensitet.
 • Återhämtning. Träning är superbra för oss men det måste finnas tid för återhämtning annars kan träningen leda till överbelastning. Jämför dig inte med hur andra tränar!
 • Använd rätt teknik - be en PT om hjälp. Om du kör online med mig vill jag gärna att man filmar sig så jag kan se hur du gör och ge tekniktips. 
 • Lyft inte med egot - tränar du för välmående och hälsa så ska du absolut utmana dig men inte på bekostnad av din teknik och inte hur mycket som helst.
 • Om du har skador sedan tidigare så ökar risken för skador. En PT kan vara till hjälp men framför allt en fysioterapeut, gärna med inriktning idrottsskador. Att ha ont i grunden handlar ofta om att man är svag någonstans och då är styrketräning precis de som behövs.

Jag är för gammal...

Det är aldrig för sent!!! Du är inte för gammal eller för otränad för styrketräning - och styrketräning är viss något för dig.

Det finns ingen övre ålder för styrketräning. Leta upp @trainwithjoan på Instagram så får du se! Om du är otränad idag finns det fantastiska utvecklingsmöjligheter! Du anar inte vad mycket som kan hända med kroppen när man är nybörjare. Hur är ditt mindset? Tror du att saker är som de är eller tror du att de kan förändras? Tror du att människor kan förändras eller inte? Jag tror att alla kan förändras - om de VILL! Så även om du inte varit en person som tränat innan så kan du ändå bli en tränande person nu!

 Finns det andra skäl till att du inte tränar? Kontakta mig så ska jag försöka hjälpa dig. Kolla även in @traningsstallet_bengtsfors här finns ett fantastiskt erbjudandet med rabatt på gymkort om du köper PT timmar av mig eller @fredricaskerup så passa på innan 5 november!

Prioritera DIN hälsa!