Miniserie i tre delar om våra viktiga Makronutrienter

10.08.2023

Kolhydrater

Kolhydrater är det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste källa till energi!

De flesta av kolhydraterna bryts ner till sockerarten glykos. Glykos behövs som energi till våra celler. Glykos lagras i levern och musklerna i form av glykogen som fungerar som energireserv. 

Kolhydrater är hjärnan och musklernas favoritbränsle och behöver ca 100 gram glykos om dagen. 

Kolhydrater ses ofta som boven för en viktuppgång men en viktuppgång sker genom att du ligger på ett kaloriöverskott en längre tid. Så det är inte kolhydraterna i sig utan mängden du stoppar i dig som överstiger det du förbrukar. 

Hur kan du tänka kring kolhydrater då?

Välj kolhydrater som innehåller mycket fibrer, näring och som mättar bar. Minska ner på sockerrika livsmedel som innehåller massa energi men ingen näring - Ge kroppen det bästa bränslet! Så ät mer av de kolhydrater som ger mer näring som t.ex. frukt, grönsaker, baljväxter, rotfrukter och fullkornsprodukter. Ät mindre av de kolhydrater med mindre näring och mycket tillsatt socker.

Våga äta dig mätt på näringsrik mat då minskar du risken att du blir hungrig och sötsugen mellan måltiderna. Om du dessutom tränar och vill ha resultat av din träning är det extra viktigt att du fyller på kroppen med rätt näring och energi, annars kommer resultaten utebli. Dina muskler behöver bränsle!

Per gram innehåller kolhydrater lika mycket energi som protein 4 kcal/g (kcal=kalorier=energi)

Kolhydrater kommer i olika förpackningar och det är viktigt att du inte kan dra alla kolhydrater längs samma kam. 

En bulle och en potatis är båda källor till kolhydrater men har helt olika förpackningar (innehåll) Likaså ett äpple eller godis - källor till kolhydrater men i helt olika förpackningar. 

Behovet av kolhydrater varierar från person till person MEN alla behöver kolhydrater i viss mängd. Är du väldigt aktiv och har ett större energibehov, då kommer du också ha ett högre behov av kolhydrater. 

Så, med detta sagt. Det finns livsmedel som är kolhydratrika och som är lätta att överäta men glöm inte att det finns massor av livsmedel med kolhydrater som ger oss bra med näring, energi, fibrer och fullkorn....

Viktuppgång sker genom kaloriöverskott inte av kolhydrater!