Del 2 - Våra viktiga Makronutrienter

13.08.2023

Fett

Fett är ett livsnödvändigt energigivande ämne som deltar i en rad livsviktiga funktioner i kroppen. Fett fungerar både som bränsle och byggsten. Det finns hundratals olika sorters fett men de vi vanligtvis pratar om är tre olika grupper: Mättat, enkelomättat och fleromättat fett. Generellt gäller att ju fastare ett livsmedel är i rumstemperatur, desto mer mättat fett innehåller livsmedlet. Det innebär att oljor innehåller övervägande omättat fett, medan smör innehåller övervägande mättat fett. Fettets effekt och i synnerhet det mättade fettets påverkan på hälsan är omdiskuterat. 

I de nya Nordiska Näringsrekommendationerna rekommenderar de bland annat ett måttligt intag av mejeriprodukter med låg fetthalt, mindre med kött och chark, mindre av mat som innehåller mycket fett, socker och salt. Livsmedelsverket menar att de flesta skulle må bra av att byta ut livsmedel som innehåller mycket mättat fett mot andra fetter som innehåller mycket omättat fett. 

Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Fetterna förser oss också med livsnödvändiga, så kallade essentiella, fleromättade fettsyror. Människan behöver minst 1 gram fett per kilo kroppsvikt/dag.

Fett innehåller mer energi än andra näringsämnen. Ett gram fett innehåller 9 kcal/g, vilket är mer än dubbelt så mycket som ett gram kolhydrat eller protein. Eftersom fett innehåller mycket energi per gram, är det lätt att få i sig mer energi än man gör av med om man äter mycket fett. Det kan leda till övervikt och fetma.  

Ungefär en tredjedel av den energi man får i sig under en dag bör komma från fett. För en kvinna innebär det ungefär 70 gram fett om dagen och för en man ungefär 90 gram.  

Det var lite om vår livsviktiga makronutrient - Fett. 

/Tina